donderdag, april 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Gevaar afstoot van piercings

Je hebt een nieuwe piercing, jij bent er super trots en blij mee natuurlijk. Jouw lichaam daarentegen is er misschien iets minder blij mee. Er steekt nu namelijk een vreemd voorwerp in je lichaam. Het kan zijn dat het lichaam van dit voorwerp af wilt en deze gaat proberen afstoten. Dit is een proces dat voornamelijk voorkomt bij piercings op een vlakke plaats.

Bij het afstoot verschijnsel wordt de piercing naar het oppervlak van je huid geduwd, hierna barst de huid open en komt het juweel eruit. Het is een verschijnsel dat gelukkig niet zo gebruikelijk is als andere complicaties die zich bij een piercing kunnen voordoen. Denk hierbij aan ontstekingen, Keloïd littekens en dermatitis.

Afstoting komt vaker voor op volgende plaatsen:

·       Wenkbrauw

·       Navel

·       Nek

·       Heup

Wat zijn de symptomen?

Je lichaam probeert jou constant te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Wanneer deze de piercing probeert af te stoten is deze als het ware jou aan het beschermen tegen het onbekende opgenomen juweel.

Het afstoot verschijnsel kan je herkennen doordat de gaten in de huid waar het juweel zit alsmaar groter worden. Ook kan het zijn dat je opmerkt dat het juweel zich anders is gaan positioneren op het lichaam.

Waar je zeker op moet letten is de huid rondom het sieraad. Deze wordt rood, schilferig en een beetje transparant. Je begint namelijk de piercing door de huid heen te zien, dit doordat deze meer aan de oppervlakte komen te zitten is.

Meestal treedt afstoting op tussen de eerste weken en maanden na het zetten van de piercing, maar in sommige gevallen kan dit ook jaren erna zijn. Wanneer er een ontsteking ontstaat rond de piercing kan dit een trigger zijn voor je lichaam om het juweel te beginnen afstoten.

Waarom stoot mijn lichaam mijn toffe piercing af?

De huid is als het ware het grootste orgaan van het lichaam. Het is het enige wat in contact komt met de buitenwereld en is dus ook constant bezig met het lichaam te beschermen van bacteriën van buitenaf.

Wanneer de huid gewond is, doorloopt deze een heel genezingsproces. Dit proces begint bij met een ontsteking en gaat over naar de vorming van littekenweefsel. Bij het zetten van een piercing ontstaat er dus een wondje en het lichaam wilt deze afdekken met littekenweefsel. Het sieraad zit hierbij echter in de weg, het houdt de wonde ‘open’. Het lichaam heeft de neiging om dus eerst het juweel eruit te duwen om dan de wonde te bedekken met het littekenweefsel.

Wat kan ik doen tegen het afstoot verschijnsel?

Helaas is de kans dat je de piercing kan behouden nadat je lichaam deze begint af te stoten klein. Het beste wat je kan doen is de piercing eruit halen. Als je afwacht tot de huid openbarst zal er een litteken ontstaan.

Wanneer je de piercing verwijdert hebt kan je best een jaar wachten voor je een nieuwe piercing op deze plaats laat steken. Het kan zijn dat je lichaam deze dan wel accepteert. Probeer ook een ander sieraad dan dat wat je had. Een andere vorm, dikte of materiaal kunnen wonderen doen.

Om het verschijnsel te voorkomen kan je wel wat doen. Kies voor een dikker staafje, afstoting komt veel minder voor bij dikkere sieraden dan bij dunne sieraden. Ook is het belangrijk om stress te voorkomen, gezond te eten en je nieuwe piercing een goede nazorg te geven.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.