maandag, juli 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Radiotherapie en Tattoos? Gaat het wel?

Tatoeages worden vaak gezien als een manier om ons te uiten en ons lichaam te verfraaien. Of je nu kiest voor een klein ontwerp of een uitgebreide sleeve, het is belangrijk om te weten hoe tatoeages onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Als je een tatoeage overweegt en ook radiotherapie hebt ondergaan of gaat ondergaan, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s en bijwerkingen

Radiotherapie wordt gebruikt om kanker te behandelen door straling te gebruiken om kankercellen te vernietigen. Een van de bijwerkingen van radiotherapie is dat het de huid kan beschadigen en kan leiden tot veranderingen in textuur en kleur. Dit kan problemen veroorzaken als je een tatoeage wilt laten zetten na de behandeling.

Als je een tatoeage wilt laten zetten na radiotherapie, moet je wachten tot de huid volledig is genezen en de behandeling is afgerond. Dit kan enkele maanden tot zelfs jaren duren, afhankelijk van de individuele omstandigheden. Het is belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en te wachten tot de huid volledig is genezen voordat je een tatoeage laat zetten.

Als je een tatoeage hebt laten zetten vóór radiotherapie, moet je je arts hiervan op de hoogte stellen. Het kan zijn dat de tatoeage in het bestralingsgebied ligt, wat complicaties kan veroorzaken tijdens de behandeling. In sommige gevallen kan de tatoeage worden bedekt of verwijderd om complicaties te voorkomen.

Daarnaast kan het belangrijk zijn om te weten dat de inkt die in de huid wordt geïnjecteerd bij het zetten van een tatoeage mogelijk metaaldeeltjes bevat. Deze metaaldeeltjes kunnen röntgenstralen absorberen en een schaduw op de beelden van medische scans veroorzaken. Het is belangrijk om dit aan te geven bij het ondergaan van een CT-scan of MRI-scan, zodat de arts hiervan op de hoogte is en er rekening mee kan houden bij de interpretatie van de beelden.

Met andere woorden is het belangrijk om de mogelijke risico’s en bijwerkingen te begrijpen als je een tatoeage overweegt na radiotherapie of als je al een tatoeage hebt laten zetten vóór radiotherapie. Het is altijd het beste om met je arts te overleggen voordat je een tatoeage laat zetten en om eventuele zorgen of vragen te bespreken. Door zorgvuldig na te denken en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van je tatoeage terwijl je je gezondheid beschermt.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.