De tattoowereld heeft sinds enkele jaren een grote sprong gemaakt in populariteit. Terwijl tatoeages in de jaren 1800 nog bekend stonden voor crimineel en afwijkend gedrag, hebben steeds meer hedendaagse mensen hun lichaam versierd met inkt. Naar schatting heeft 38 procent van de volwassenen tussen de 18 jaar en 29 jaar minstens één tattoo.
Rond deze groeiende liefde voor tattoos werd een onderzoek gedaan aan de Universiteit van de Vrijstaat in Zuid-Afrika. Psycholoog Luzelle Naudé ging met haar team onderzoeken hoe universiteitsstudenten stonden tegenover tatoeages.
Uit dit onderzoek bleek dat 78% van de studenten zelf en 92% van de studenten hun ouders geen tatoeages hadden. Echter hadden 74% van de deelnemers hun vrienden er wel. Bijna de helft, namelijk 47% van de deelnemers overwogen zelf een tatoeage te nemen.
Primitief wou 25% van de deelnemers die een tatoeage wou laten zetten dat deze een persoonlijke betekenis zou hebben. Sommige van de deelnemers (12%) was van mening dat tattoos een manier van uitdrukking en een verlengstuk van hun lichaam zijn. Andere deelnemers vonden tattoos dan weer een aantrekkelijke kunstvorm.
De deelnemers die liever geen tatoeage namen hadden als redenen sociale en culturele factoren en religie. Voornamelijk dat laatste was de meest voorkomende reden om geen tattoo te nemen. Deelnemers zeiden dat in hun religie het lichaam een tempel was, die ze graag proper hielden.
Ook uit angst voor de mening van de omgeving zouden de studenten geen tattoo nemen. Zo denken ze dat hun vrienden en familie dit zouden afkeuren en dat ze minder makkelijk werk zouden vinden indien ze bedekt zouden zijn in tatoeages.
10% van de deelnemers uitten hun bezorgdheid naar de duurzaamheid van tattoos. Zij vonden tatoeages namelijk aantrekkelijk bij jonge mensen, maar het idee dat je er als oude man of dame nog mee rondloopt afschuwelijk. Ook had een klein deel van de studenten schrik voor naalden en pijn.
Een zeer klein percentage van het aantal deelnemers vonden tatoeages in zijn geheel gewoon onaantrekkelijk. Eén van de deelnemers antwoorde toen we hem/haar vroegen of ze ooit zelf een tattoo zouden overwegen: ‘Zou u een bumpersticker op een Ferrari plakken?’
Op de vraag wat ze van anderen hun tattoos vonden waren de meningen verdeeld. De meerderheid van de studenten (54%) reageerden positief, 18% had gemengde gevoelens, 13% reageerde negatief en 15% had geen mening hierover.
De studenten met negatieve gevoelens over tatoeages verklaarden dat tattoos lelijk en goedkoop waren. Zij zagen getatoeëerde mensen als gevaarlijk, satanisch, niet religieus en opstandig. Eén van de bevraagde merkte op dat mensen die een tatoeage laten zetten dit enkel doen om in opstand te komen en een gevoel van verbondenheid willen of om aandacht te trekken.
De studenten met een positieve kijk op tattoos zagen mensen met tatoeages als modieus, trendy, aantrekkelijk, dapper, creatief en sterk. Eén deelnemer zei dat mensen met tatoeages de echtste mensen zijn die je ooit zult ontmoeten.
De studenten die gemengde gevoelens hadden accepteerden vaak wel tatoeages met een persoonlijke betekenis, maar andere soort tatoeages minder. Ook hing het er bij deze deelnemers vaak vanaf hoeveel tattoos men had en waren van mening dat als je volledig bedekt bent in tatoeages men je minder serieus zal nemen op je werk.