maandag, juli 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Enkel dokters mogen tatoeages zetten in Japan

De Japanse tatoeage stijl is in opmars en bijzonder populair. Toch is het niet vanzelfsprekend om in Japan het beroep van tattooartiest uit te oefenen. Een gerechtshof in Osaka heeft namelijk beslist dat je enkel mag tatoeëren indien je in het bezit bent van een medisch diploma.

Al in 2001 bepaalde het Japanse Ministerie van volksgezondheid, arbeid en welzijn dat tatoeëren een medisch beroep is. Dit besliste ze destijds, omdat de naald de huid doorprikt en dit als medische handeling gezien wordt. Echter is het voor het eerst dat het gerechtshof bepaald dat iemand de wet overtreedt bij het zetten van een tatoeage zonder dat men in het bezit is van een medisch diploma.

 De zaak waar het over gaat in dit geval is die van Japanse tatoeëerder Taiki Masuda. In het jaar 2015 vielen politieagenten zijn tattoozaak binnen. Destijds moest hij enkel een boete betalen, omdat hij aan het werk was zonder medisch diploma, maar de artiest besloot om de politie aan te klagen. Hij vond namelijk dat tatoeages een kunstvorm waren en geen medische handeling zoals de overheid bepaald had.

Volgens de advocaat van Masuda gaat de claim van de aanklagers tegen het gezond verstand in en schiet het zijn doel volledig voorbij. Het is namelijk ook nog zo dat de Japanse overheid helemaal niet bevoegd is om tattoo vergunningen toe te kennen, wat ertoe bijdraagt dat tatoeages in een grijze zone vallen. Hierdoor weet niemand waar men juist aan toe is.

Vooralsnog kreeg Masuda een boete van 150.000 yen, zo’n 1100 euro. Aangezien de hulp krijgt van tal van organisaties als save tattooing, lijkt het erop dat hijzelf niet al teveel gaat moeten betalen. De moeilijkheden rondom het tatoeëren zullen echter nog wel een tijd doorgaan, gezien Masuda in hoger beroep gaat. Het zal dus nog maanden duren vooraleer Japanse tattoo artiesten zonder medisch diploma uitsluitsel krijgen  over het uitoefenen van hun beroep.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.