maandag, juli 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Tattoorecht in eigen handen

Tatoeages zijn tegenwoordig erg populair. Steeds meer mensen laten een uniek kunstwerk op hun lichaam plaatsen in allerlei vormen, kleuren en maten. Ook veel topsporters hebben zo’n kunstwerk op hun lichaam staan, denk hierbij vooral aan bekende voetballers. Er zijn hedendaags veel videogames waar deze topsporters personages in zijn. De personages in een videogame worden zo realistisch mogelijk gemaakt, hierbij worden ook hun tatoeages overgenomen door het spel. Dit zou echter in strijd kunnen zijn met de auteursrechten van de tattooartiest.

Men denkt al gauw dat je volledige zeggenschap heeft over eigen tattoo, deze heb je immers betaald. Dit is helaas niet het geval. Het United States copyright office zegt hierover namelijk: ‘Elke creatieve illustratie op een tastbaar medium komt in aanmerking voor copyright.’ Hierbij horen dus ook tatoeages op iemands huid. Dit is geen probleem indien de tatoeage niet nagemaakt wordt voor commerciële doeleinden, maar videogames worden ontwikkelt met oog op winst. Gezien de tattooartiest het auteursrecht over eigen ontwerpen bezit en de games geld verdienen aan deze ontwerpen is er sprake van copyright.

Er zijn al talloze zaken lopende in Amerika tegen game-ontwikkelaars, aangespannen door tattooartiesten die van mening zijn dat er inbreuk gedaan wordt op hun auteursrechten. Zo heeft de tatoeëerder van Mike Tyson Warner Bros entertainment aangeklaagd voor het gebruiken van zijn ontwerp in: ‘The Hangover part 2’. Deze is van mening dat ondanks dat de tattoo op het gezicht van Mike Tyson staat, anderen niet het recht hebben om dit ontwerp te kopiëren en te gebruiken in bijvoorbeeld films.

Of topsporters hun tatoeages nog worden weergegeven in videogames zal dus afhangen van de uitkomst van deze zaken. Er zijn twee oplossingen die men kan bieden voor dit probleem. De eerste is dat men de licenties van de tatoeëerders zou kopen, dit is helaas nogal kostelijk. Een tweede oplossing zou zijn dat de tatoeages een beetje aangepast zouden worden in de games.

De situatie is anders indien de klant een eigen ontwerp laat plaatsen en de tattooartiest als ware inhuurt om deze te tatoeëren. Artikel 1: ‘auteurswet geeft de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst het exclusieve recht om dit te publiceren en te veelvoudige.’ Indien het ontwerp van de artiest zelf komt, beschikt deze dus over de auteursrechten.

Moeten tatoeëerders binnenkort een copyright notice © naast hun werk plaatsen om het auteursrecht te claimen? Een andere optie is om van te voren een contract te laten ondertekenen door de tattoo artiest , waarin deze afstand doet van de auteursrechten. Omgekeerd kan het natuurlijk ook, dat de artiest een contract opmaakt om de auteursrechten vast te leggen. Dit zou toekomstige rechtszaken kunnen vermijden. Hoe dan ook zal er een andere regelgeving ontwikkeld worden om deze gebreken te vullen.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.